ZŠ Červená Voda
Navigace: Články » Archiv článků » Okresní kolo Chemické olympiády 2016
Škola v obraze

Okresní kolo Chemické olympiády 2016

Okresní kolo Chemické olympiády 2016
19.3.2016 13:33 | články 2016 | doporučit, tisk

Už v rámci přípravy se zaobírali vlastnostmi mědi, jejím výskytem v přírodě, jejími vlastnostmi a využitím. V praktické části přípravy zkoumali přeměnu modré skalice na oxid měďnatý a konfrontovali praktický výtěžek s teoretickým výpočtem.
Rovněž v okresním kole se soutěžící setkali s tímto kovem a jeho sloučeninami jak v části teoretické, tak i v části praktické.
Vlastní soutěž byla po přivítání účastníků a nezbytných administrativních úkonech zahájena krátce po deváté hodině. Mladí chemici byli rozděleni na dvě části, kdy první polovina řešila teoretické úkoly a druhá prováděla pokus v pracovně chemie. Po hodině práce a třiceti minutách přestávky se skupiny vyměnily a pracovny se opět ponořily do soustředěného ticha.
Krátce po poledni bylo hotovo. Soutěžící poobědvali v naší školní jídelně a porota zatím opravovala zbývající práce. Kolem půl druhé se všichni sešli v pracovně anglického jazyka, aby se seznámili s výsledky svých snažení. Více než polovina z přítomných získala titul úspěšného řešitele. Pomyslné stupně vítězů obsadili žáci ze žamberského a vysokomýtského gymnázia. Nebylo možné rozhodnout o prvním a druhém místě, neboť dva soutěžící získali stejný počet bodů a ani pomocná kritéria nepomohla jednomu z nich přisoudit prvenství.
Aneta v konečném účtování obsadila sedmé místo. Pokud by ale soutěžila v kterémkoliv jiném okrese našeho kraje, tak by ji její bodový zisk posunul na druhé místo. Tak vysokou úroveň mělo naše okresní kolo. Proto byla také pozvána do krajského kola.
Anetě děkuji za reprezentaci naší základní školy a k dosaženému výsledku blahopřeji.

foto    výsledky                                                                                                         Fojtík

Novinky
Základní škola a mateřská škola Červená Voda 341, PSČ 561 61, Ředitelna, hospodářka a sborovna: 465 626 220,
Školní jídelna: 465 626 380, E-mail: reditel@cvvoda.cz