ZŠ Červená Voda
Navigace: Články » Archiv článků » Ekoden na naší škole (24.11.2010)
Škola v obraze

Ekoden na naší škole (24.11.2010)

Ekoden na naší škole (24.11.2010)
30.11.2010 21:48 | Články 2010 | doporučit, tisk

Ekoden pro ZŠ Červená Voda (22. 11. a 23. 11. 2010)

 

Společnost pro zvířata – z. o. ČSOP připravila koncem listopadu za finanční podpory Pardubického kraje pro všechny školáky v Červené Vodě dvoudenní program zaměřený na ekologickou výchovu. Ve dvouhodinovém bloku prošel každý třídní kolektiv čtyři stanoviště s různorodou nabídkou.

Úvod patřil planetě Zemi a problémům životního prostředí, kterým dnes člověk čelí. Hledat řešení, jak Zemi pomoci ukázala mladším žákům pohádka „O zakleté princezně Zemi“, ti starší se o totéž pokusili v diskuzi. Krátký film o hospodářských zvířatech přinutil každého k zamyšlení, jak se hospodářským zvířatům žije, jaké mají životní potřeby a proč jich tolik chováme. Pro mnohé bylo překvapením, že některá hospodářská zvířata jsou učenlivější než pejsci a poučením, že při špatné péči mohou kromě fyzické bolesti trpět i stresem.

Odborník ze Záchranné stanice volně žijících zvířat Pasíčka k nám přijel s ježečkem. Kdo měl odvahu, mohl si ježka pohladit. V jeho společnosti se dobře povídalo o tom, která volně žijící zvířata u nás máme, co jim škodí, jakými nejčastěji trpí zraněními, jak každý z nás může pomoci a kde se nacházejí nejbližší záchranné stanice.

S rukodělnou činností byl spojen program o včelách. Během krátké chvíle si každý účastník vyrobil z včelího vosku stočenou svíčku. Připomněli jsme si při tom, proč jsou včely a hmyz obecně důležité, jak žijí, co vše vytvářejí a jak se dorozumívají. Na témže stanovišti jsme se seznámili s různými typy ptačích budek a dozvěděli spoustu zajímavostí o jejich obyvatelích.

Program zdravé a Bio výživy byl spojen s ochutnávkou. Při tom jsme si ověřili zrakem i hmatem, zda rozpoznáme určité potraviny, seznámili se s jejich označováním a logy a vyzkoušeli, že co je zdravé, může být pochoutkou.

Každého zaujalo něco jiného, zájemci si mohli vyzvednout informační letáky a plakáty. Doprovodným programem byly také hry, při nichž jsme se nejen poučili, ale také pobavili.

Program zaujal malé i velké a byl zajímavou a přínosnou alternativou školní výuky. Za jeho realizaci patří všem organizátorům naše poděkování.

                                                                                                                                     Mgr. Veselá Eva

Novinky
Základní škola a mateřská škola Červená Voda 341, PSČ 561 61, Ředitelna, hospodářka a sborovna: 465 626 220,
Školní jídelna: 465 626 380, E-mail: reditel@cvvoda.cz